• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

SRPANJ 2020.
PUSČPSN
4
1011
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       

ProgramSUBOTA 14.12.2019. • VRATA 19:00 • POČETAK 19:00

GALERIJA MOČVARA

Mjesto događanja: Pogon Jedinstvo

MARVELS AND CATASTROPHES - PLUTAJUĆI LEKSIKON ČUDA I KATASTROFA


upad: 0 KN

Radionica: 12.12. - 14.12.
Javna prezentacija: 14.12. u 19 hNova edicija radionice započete u sklopu R-Lab kolegija na Royal Institute of Art u Švedskoj. Radionica je usredotočena na istraživanje različitih vrsta iznenađenja koja možemo očekivati ako i kada se dogodi nešto nepredvidivo. Nije riječ o vodiču za preživljavanje katastrofe, već o kreativnom priručniku za neizvjesne situacije u kojima danas živimo.

Katastrofe demonstriraju ljudsku bespomoćnost u suočavanju s prirodom, ali jednako tako ti tragični događaji mogu iz ljudi izvući ono najbolje i pridonijeti kreiranju kolektivne akcije. Čuda i katastrofe kreću se kroz povijesne i suvremene krajolike, reflektiraju prošlost i sadašnjost društva i bave se ljudima koji su ili će najviše biti pod utjecajem prirodnih sila i klimatskih preokreta.

Prvi dan (12.12. / 13-16h) radionice obuhvaća terensko istraživanje oko rijeke Save, a fokus će mu biti na povezanosti prirodnih sila na vodotocima, otkrivajući ljudske odnose s riječnim tokovima, poplavama i mogućim vodenim putovima. Sudionici radionice će prikupljati predmete, materijale i zapise koji će stvoriti osnovu za kolaborativni plutajući leksikon.

Drugi dan (13.12. / 16-20h) radionice sudionici donose predmete, stvari ili ideje koje žele ponijeti sa sobom u stalno promjenjivu sadašnjost! Grupa R-Lab će razvrstati prikupljene stvari i kategorizirati, dokumentirati, a zatim zajednički organizirati sa svim ostalim materijalima. Vjerojatno već imate nešto savršeno u svojoj dnevnoj sobi ili ormaru. Amulet za zaštitu od zlih duhova, potkovu za sreću, komad gline koji želite oblikovati ili možda ideju koju biste željeli razviti uz pomoć R-Lab tima.

Trećeg dana (14.12. / 11-19h) radionice slijedi kolektivno uređivanje DIY leksikona u tiskanom i fizičkom prostoru Pogona. Leksikon će se temeljiti na materijalima prikupljenim u prva dva dana radionice. Javna prezentacija od 19h.

Cilj radionice je zajedničko stvaranje real time Leksikona koji će komentirati transformacije današnjeg prirodnog/životnog okruženja.

Jezik radionice je engleski.
Prijave za radionicu: leavene@gmail.com

R-Lab je stvoren kao istraživačka platforma koju je osmislio Peter Lang, a fokusirao se na arhitekturu, dizajn, vizualnu umjetnost i urbanu kulturu u okviru programa Royal Institute of Art, Stockholm (Švedska).

R-Lab grupa: Anna Asplind, Ana Barata Martins, Peter Lang, Jérôme Malpel, Bo Pilo, Gerda Persson, Anna Risell, Vesna Salamon i Lea Vene.

Program je dio godišnjeg programa Galerije Močvara pod nazivom Collapse on Hold.

Program se izvodi u sklopu Participativne Pogonove sezone 2019. i dio je projekta "Svi za Pogon - Pogon za sve!" sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza udruga Operacija grad.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.