• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

RUJAN 2021.
PUSČPSN
345
81112
272930   
       

ProgramPONEDJELJAK 13.09.2021. • VRATA 17:00 • POČETAK 20:00

KNJIŽEVNOST U MOČVARI

Mjesto događanja: Močvarna terasa

RANI RADOVI


upad: 0 KNGosti: LARA MITRAKOVIĆ (Komiža/Zagreb), IGOR IVKO (Varaždin), KORANA SERDAREVIĆ (Zadar/Zagreb)
Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Adis Abeba)

U sklopu programa "Književnost u Močvari" nastavlja se tribina fokusirana uglavnom na mlađu scenu, kao i na nove knjige.
Autori/ce – Lara Mitraković, Igor Ivko i Korana Serdarević – čitat će svoje radove po desetak minuta, a usput ćemo pitati ponešto, komentirati književne prilike u 21. stoljeću s prognozama za budućnost, šetati između otoka Visa, Zadra, Varaždina i Zagreba...
Vremenska prognoza: krasno bablje ljeto.
Komarci: dosta bolje nego u Slavoniji.
Šank: radi.
Sigurnost: terasa i tradicionalno racionalna posjećenost književnih događaja.
Nagradna igra: opet nažalost nema nagradne igre.
Razlog dolaska: izlazak.

Gosti:
Lara Mitraković (Komiža) pjesnikinja je i magistra kroatistike i sociologije. Rođena je 1992. u Splitu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je na otoku Visu. Jedna je od članica književne grupe 90+. Do sada je objavila knjige Brojanje pogrešaka (nagrada Grada Karlovca "Zdravko Pucak", 2016), zajedno s drugim članovima književne grupe 90+ zbornik Netko podvikne, djeca odrastu (Fraktura, 2018) te Dva puta za jug (Fraktura, 2019). Sudjelovala je na različitim književnim i glazbenim festivalima (Međunarodni festival književnosti u Temišvaru (2018), Thessaloniki Book Fair (2019), Slovenski sajam knjiga u Ljubljani (2019), ZenBazen u Svetom Ivanu Zelini, Indirekt u Umagu (2019), Feminizam je za sve u Zagrebu (2020), Festival svjetske književnosti u Zagrebu (2020)), a za Dan žena 2021. zajedno s još 17 autorica objavljena je u aktivističkoj audio-zbirci Bez zastoja i bez straha za koju je zaslužna Platforma za reproduktivnu pravdu. Sudjelovala je u rezidencijalnom projektu Ulysses' Shelter 2019. godine prilikom kojeg je boravila na Mljetu, u Ljubljani i u Larissi (Grčka). Pjesme su joj prevedene na rumunjski, slovenski, grčki, češki i francuski.

Igor Ivko rođen je 1986. godine u Varaždinu. Studirao je antropologiju i etnologiju u Zagrebu. Prozu je objavljivao uglavnom u sklopu književnih natječaja. Više puta bio u širem izboru za nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade autore. Štedljiv u pisanju biografskih bilješki. Živi u Varaždinu.

Korana Serdarević (Zadar, 1982) autorica je dvije knjiga priča "Nema se što učiniti" (Fraktura, 2015.), "Gušterov rep" (Fraktura, 2021.) i romana "Eksperiment Irene Tot" (Fraktura 2017.). Diplomirala hrvatski jezik i književnosti te komparativnu književnost na Filozofskom u Zagrebu. Radila kao novinarka u Večernjem listu i prilogu Obzor, pišući ponajviše u rubrici kulture, bila izvršna urednica i novinarke portala Vip.hr te suradnica kulturne rubrike tjednika Forum. Honorarno radi i kao prevoditeljica s engleskog jezika za sinkronizaciju i prepjev pa prevodi animirane filmove Disneyja, Sonyja, Pixara i dr. Od 2014. radi kao profesorica mentorica u zagrebačkoj XII. gimnaziji. Jedna je od autorica integriranih udžbenika iz hrvatskog jezika za gimnazije u izdanju Školske knjige. Suautorica je i jedna od voditeljica projekta za poticanje čitanja među mladima "Pisci u školskim klupama". Na Večernjakovu natječaju za kratku priču 2013. osvojila je prvu nagradu "Ranko Marinković", istu je nagradu osvojila ponovo 2016. Godine 2013. osvojila je prvu nagradu "Zlatko Tomičić" na natječaju Književnog kluba Karlovac, a 2018. dobitnice je regionalne nagrade Ulaznica za priču "Srećonoša". 2017. u izdanju Frakture objavljuje prvi roman "Eksperiment Irene Tot", koji je bio u finalu t-portalove nagrade za roman. Ove godine objavila je zbriku priča "Gušterov rep" iz koje će i čitati.

Ukratko, bit će to razgovor o teškoj književnoj teoriji i nerješivim enigmama stvaralaštva.
Glazbena podloga – John Cage "4'33".
Još je ljeto, a sve će proći začas.
Dođite, planirajte i nemojte zaboraviti u zadnji čas – to će vam reći svaki stručnjak za dolaženje.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.