• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

LIPANJ 2021.
PUSČPSN
1
2227
28    
       

ProgramNEDJELJA 24.05.2020. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:00

VRELO ZVUKA I TURBINA - TURBO TRIBINA

TRADICIJSKA GLAZBA HRVATSKE I NJEN PRIJEM U ZAPADNOM SVIJETU
Gosti:
DUNJA KNEBL, glazbenica
MOJCA PIŠKOR, docentica za etnomuzikološke predmete na Muzičkoj akademiji Zagreb
NENAD KOVAČIĆ, glazbenik i voditelj radionica tradicijske glazbe
DUNJA BAHTIJAREVIĆ, glazbenica i voditeljica radionica tradicijske glazbe
ANĐELA GALIĆ, Kamičak Etno Festival

Moderator:
EMIR FULURIJA, voditelj programa Vrelo zvuka u klubu Močvara. 

Kako je tradicijska glazba Hrvatske primljena u zapadnom svijetu? Što se može napraviti da se prepozna sva raznolikost glazbe koja dolazi s ovih područja? Kako iskoristiti europske projekte i prezentirati ovdašnju tradicijsku glazbu van državnih granica?

Tradicijska se glazba kroz povijest prenosila usmenom predajom. U pravilu, tradicijska je glazba nekomercijalna i najčešće je povezana s nacionalnom kulturom. Pratila je događaje u svakodnevnom životu ljudi, ali i godišnji ciklus i vjerske svečanosti. Iako se tradicijska glazba u posljednje vrijeme izvodi rjeđe nego prije, posljednjih 20-ak godina u Hrvatskoj su se pojavili izvođači koji izvode tradicijsku glazbu u njenom izvornom obliku, ali joj daju i novi štih kroz nove interpretacije, povezujući tradiciju s drugim glazbenim stilovima. Tako se i hrvatska glazba našla pod agendom "world musica" koji je posljednjih nekoliko desetljeća doživio procvat u zapadnom svijetu, ali se suočava s problemom prepoznavanja i distribucije iste van regionalnih okvira.

Hrvatska "world music" scena pati od nedostatka institucionalne potpore koja bi pomogla ovdašnjim izvođačima, organizatorima koncerata i festivala. Dok više-manje sve okolne zemlje imaju neku vrstu udruge koja promovira njihovu tradicijsku glazbu na najvažnijim festivalima i konferencijama, Hrvatska na takvim događajima već godinama nije prisutna. No, bez obzira na sve, naši izvođači ipak se uspijevaju doći do kakvog-takvog međunarodnog uspjeha, a pomalo se budi i koncertna, odnosno festivalska scena.

U svijetu postoji jako puno world music festivala, izdavača i organizacija do kojih ovdašnji izvođači tradicijske glazbe mogu doći kako bi predstavili svoj rad. Kako najbolje predstaviti ovdašnju tradiciju, kako probuditi interes zapadnog svijeta i kako iskoristiti razne europske projekte predmet je ove tribine.

Tribina se odvija u sklopu projekta “Korak dalje – prema uključivoj kulturi” kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.