• A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

LIPANJ 2020.
PUSČPSN
3456
1011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       

ProgramČETVRTAK 16.05.2019. • VRATA 19:00 • POČETAK 19:00

ZOGRAF U MOČVARI


upad: 0 KNALEKSANDAR ZOGRAF (Srbija): "Život jednog crtača stripova", retrospektivna izložba.

Sasa Rakezić, po danu naizgled sasvim običan stanovnik Pančeva, po noći doživljava transformaciju i zahvaljujući svojim hipnagogičkim vizijama postaje Aleksandar Zograf, jedan od najoriginalnijih i najpoznatijih strip autora na Balkanu.
Još od najranije dobi, Zograf je crtao stripove i izrađivao fanzine da bi osamdesete godine prošlog stoljeća, osim kao strip crtač, proveo i kao zapaženi novinar jugoslovenskih glazbenim magazina Džuboks, Rock, Ritam… Zograf je svoju fasciniranost glazbom, a posebno kultnim The Residentsima uvijek naglašavao, no početkom devedesetih, njegova se karijera u potpunosti okrenula ka stripu.

Nakon brojnih radova objavljenih u raznim strip časopisima (The Comics Journal, Zero Zero, Weirdo, Rare Bit Fiends…) s vlastitim strip izdanjima "Life Under Sanctions" te "Psychonaut" #1 i #2, koje objavljuje čuveni strip izdavač Fantagraphics Books iz Seattlea, Zograf osvaja američku, a potom i svjetsku underground strip scenu. Nastupajuća izdanja "Life Under Sanctions", "Dream Watcher", "Bulletins from Serbia" i druga samo su potvrdila kultni status uz njegov sveprisutni humor, ispunjen brojnim popkulturnim referencama. Isprva inspiriran vlastitim vizijama iz polusna, koje je nazvao hipnagogičkim halucinacijama, Zograf je stvorio jedinstveni strip svijet neprilagođenog čovjeka koji živi u savremenom, otuđenom društvu koga ispunjavaju istovremeno zastrašujuće, ali i komične vizije i prizori.

Tokom nekoliko posljednjih godina, Zograf crta i piše inspiriran starim pismima, fotografijama i ostalim uspomenama koje nalazi na buvljacima širom svijeta kao i crtanjem stripova o zanimljivim anegdotama iz povijesti domaće i strane pop kulture. Prije nekoliko godina, na zagrebačkim je zidovima, u sklopu projekta Zidne novine Bacača sjenki, Zograf predstavio i ciklus radova nadahnut sitcomom Bitange i princeze. Ciklus Bitange i princeze Aleksandra Zografa okupio je njegove strip priče o sudbinama Robija, Irene, Kaze, Tea, Gazde i ostalih likova iz serije nakon završetka njenog snimanja.

Zograf će u Močvari po prvi puta na jednom mjestu predstaviti vlastitu retrospektivu - od djetinjstva do danas, pod naslovom "Život jednog crtača stripova". Uz poznate i ranije viđene strip radove, na izložbi će biti prikazani i neki raritetni segmenti Zografovog stvaralaštva - od dječjih crteža i ranih fanzina na kojima je radio preko različitih strip crteža do brojnih plakata. U sklopu izložbe bit će prikazan i film "Poslednja Avantura Kaktus Bate" (65 min, 2018.) koji je sniman po njegovoj ideji i uz samog Zografa kao naratora.

U sklopu izložbe održat će se i razgovor sa samim Sašom Rakezićem. Ili Aleksandrom Zografom - na vama je da odaberete. Ako ga cijenite, ovo će biti jedinstvena prilika za uvid u dosada poznate, ali i neprikazane trenutke Zografovog stvaralaštva, a ako vam je ovo prvi susret sa Zografom, spremite se na jedinstveni svijet hipnagogičkim vizija sa kakvim se do sada niste susreli.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.